De Nederlandse economie is vergeleken met een jaar geleden met 1,9 procent gegroeid in het derde kwartaal van dit jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal was echter sprake van een geringe groei van 0,1 procent. Opvallende ontwikkeling: de beperking van de gaswinning in Groningen pakt negatief uit voor de groei.
Dat bleek vrijdag uit de eerste raming voor de economische groei in het derde kwartaal van 2015 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het algemene plaatje laat nog een stevige plus zien voor de groei van de Nederlandse economie op jaarbasis, met een toename van 1,9 procent in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal bedroeg de vergelijkbare groei 1,8 procent.
Op kwartaalbasis is sprake van afvlakking. De groei van 0,1 procent van het tweede op het derde kwartaal is lager dan de groei van 0,2 procent van het eerste op het tweede kwartaal.
Het groeicijfer van 0,1 procent op kwartaalbasis is ook zwakjes vergeleken met de prestaties van handelspartners Duitsland en Frankrijk. Vrijdag bleek dat zowel de Duitse als de Franse economie in het derde kwartaal van dit jaar met 0,3 procent zijn gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
(klik op grafiek voor uitvergrotig)
Bedrijven investeren, consumenten trekken de portemonnee
Een aantal zaken vallen op bij het groeicijfer van het derde kwartaal. Op de eerste plaats zit de belangrijkste groeimotor bij de investeringen van bedrijven, met een plus van 10,3 procent in het derde kwartaal. Ondernemers hebben het groeiherstel van dit jaar aangegrepen om hun uitgaven voor productiemiddelen te verhogen en dat is een positief teken.
"Dit kwartaal lagen vooral de investeringen in personenauto’s een stuk hoger. Daarnaast is ook meer geïnvesteerd in vrachtauto’s, opleggers en dergelijke. Ten slotte hebben bedrijven en instellingen ook meer besteed aan machines en installaties, telecommunicatie en software", zo meldt het CBS.
Ondernemers zijn per saldo ook positief over de economische vooruitzichten. De bezettingsgraad van machines en installaties in de industrie was begin vierde kwartaal even hoog als begin derde kwartaal, aldus het CBS.
Ook huishoudens blijven een positieve bijdrage leveren aan de groei met een stijging van de uitgaven van 1,8 procent. "Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en elektrische apparaten. Ook besteedden ze aanzienlijk meer aan auto’s dan een jaar eerder", stelt het CBS. Verder gaven consumenten meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met openbaar vervoer, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen.
Overheid zuinig, gasinvoer drukt bijdrage handel
Bij de overheidsuitgaven is nog altijd sprake van zeer beperkte groei, mede door bezuinigingen in de zorg. Opvallend is verder vooral de ontwikkeling van de handel. De export nam met 4,3 procent toe. Daarbij steeg volgens het CBS de uitvoer van eigen product van Nederlandse bodem wat minder hard dan de wederuitvoer van spullen die via Rotterdam en Schiphol binnenkomen en met een beperkte bewerking het land weer verlaten.
De invoer steeg met een plus van 5,6 procent harder dan de uitvoer, waarmee de internationale handel opvallend genoeg een negatieve bijdrage leverde aan de groei van het nationaal inkomen. De belangrijkste reden? De beperking van de gaswinning in Groningen zorgde voor een hogere invoer van buitenlands aardgas. De handelsbalans is overigens nog wel positief, we voeren nog altijd meer uit, dan we importeren.
(klik voor uitvergroting)
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl